Forum avocaţi > Drept penal

Art 296 Purtarea abuzivă | Codul Penal

21-06-2020

Art 296 Purtarea abuzivă | Codul Penal, spune ca;
(1) "Întrebuințarea de expresii jignitoare față de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă."
Dar nu se da definitia a ceea ce reprezinta o "expresie jignitoare"!
Unii oameni se jignesc din nimicuri, din chestiuni absurde! Cum poate fi protejat cetateanul care este facut responsabil pentru sentimentele pretinsului vatamat in acest caz!

(2) "Amenințarea ori lovirea sau alte violențe săvârșite în condițiile alin. (1) se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime."
La fel si aici! Sunt amenintari care sunt perfect legale; "am sa te dau in judecata!" ... "te spun la maica-ta!" , .. etc. Unde pot gasi o definitie legala a ceea ce reprezinta "amenintarea" din acest articol?

Ma poate cineva ajuta cu o explicatie coerenta? Am fost acuzat de "comportament verbal violent" desi nu a fost invocat nici un articol.
Răspunde
 22-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Infractiunea de purtare abuziva are ca subiect activ nemijlocit (faptuitor) doar persoana fizica care se afla in exercitarea atributiilor de serviciu (subiect activ calificat).

Din acest motiv, daca cel care foloseste expresii jignitoare NU o face dintr-o pozitie de salariat si in timpul programului de munca, nu savarseste aceasta infractiune (fiind eventual un litigiu civil)

Iar jignirea poate insemna atingerea onoarei ori demnitatii, insulta, ofensa, injosire, expunere la bataie de joc etc.

Insa, "comportamentul verbal violent" intre privati (nefiind 296) poate constitui in anumite circumstante element material al infratiunii de loviri si alte violente, 193 alin 1 cp.

Sau al infractiunii de ultraj 257 sau ultraj judiciar, 297 CP (in ultimele doua cazuri, daca faptele s-au faptuit impotriva unui functionar public, politist, jandarm, judecator, procuror, avocat).

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-06-2020

Cred ca Art 296 ‘Purtarea abuzivă’ din Codul Penal este articolul care ar putea fi insinuat aici deoarece acuzatia a fost depusa sub forma de proces verbal de un organ de control, intr-un dosar deja existent, de materie penala (care deasemenea contine acuzatia infractiunii de amenintare!). Nu a fost invocat nici un articol in plangerea "comportamentului verbal violent" care defapt a fost adresata comandantului Politiei dar procurorul in caz a decis sa o adauge la dosar, motiv pentru care cred ca a fost adaugata dosarului pentru un singur scop; defaimarea de caracter sau "demonizarea" mea pentru ca in "comportamentul meu verbal violent" am adus acuzatii jignitoare, DAR … ele reflecta modul cum a fost efectuata ancheta. Sunt factuale (cu alte cuvinte i-am acuzat de 'coruptie' si 'escrocherie') si pot fi USOR dovedite motiv pt. care am invocat art. 306, alin.3 c.pr.pen. si art. 101, aln.3 c.pr.pen.

Intre timp am gasit singur raspunsurile in Dictionarul Juridic:
(1) "Expresii Jignitoare" - https://legeaz.net/dictionar-juridic/expresii-jignitoare
(2) "Amenințarea" - https://legeaz.net/dictionar-juridic/amenintare

Multumesc pentru interventie.
Răspunde
 22-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Reiau: Infractiunea de purtare abuziva trebuie sa aiba ca faptuitor o persoana fizica care se afla in exercitarea atributiilor de serviciu (subiect activ calificat). De exemplu, la o casierie, persoana care va incaseaza banii se rasteste la dvs.

Daca dvs. sunteti cercetat, nu sunteti in exercitarea atributiilor de serviciu.

Deci, nu aveti cum sa savarsiti aceasta infractiune prevazuta la 296.

Daca ati "strigat" la seful politiei este ultraj. 257
Daca ati "strigat" la procuror sau avocat este ultraj judiciar 279.

Iar prin Pv s-a constatat flagrantul.

Sau dvs. doriti sa le faceti lor plangere ptr.296? In acest caz, va orientati spre 280 sau 283. rectificare 296 se aplica si politiei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-06-2020

... nu doresc sa fac plangere! Doresc sa-mi formulez o cale de aparare impotriva plangerii respective, sa justific acuzatia de "comportament verbal violent" in fata judecatorului. Presupun ca Procesul Verbal a fost depus sub forma de plangere la dosar, altfel nu-i vad rostul.
Răspunde
 22-06-2020

****CORECTIE: "sub forma de PROBA la dosar" .. NU .. "sub forma de plangere la dosar"!
Răspunde
 22-06-2020

EU: "plangerea 'comportamentului verbal violent' care defapt a fost adresata comandantului Politiei"
DV-TRA: "Daca ati "strigat" la seful politiei este ultraj. 257"

1. Procesul verbal al presupusul comportament violent verbal a fost scris catre un agent.
2. Agentul a inaintat aceasta plangere la comandantul Politiei.
3. Procurorul a decis sa o depuna la dosar - e mentionata in rechizitoriu!

Deci, am fost acuzat ca am avut un comportament verbal violent fata de un agent al organelor de control .. NU .. fata de comandantul politiei - PLANGEREA a fost adresata (de catre agent), comandantului Politiei.
Răspunde
 22-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu conteaza ca a fost agent ori seful politiei; important este sa fi fost politist in exercitarea atributiilor de serviciu.

Art. 257 - Ultrajul

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.

(4) Faptele prevăzute în alin. (1) - (3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.